Eerste blog, “The making of…”

Willen jullie graag meer weten over mijn werk en hoe het tot stand komt? Zouden jullie graag een inkijk hebben in wat mij drijft en passioneert? Heb je een idee over wat er allemaal komt kijken wanneer je een tentoonstelling organiseert? Wel dan komen jullie hier ruimschoots aan jullie trekken 🙂

Het eerste onderwerp waarover ik jullie graag iets meer wil vertellen is de manier waarop mijn schilderijen tot stand komen, vanaf het eerste begin tot de laatste afwerking, m.a.w. : “The making of…”.  De reeks die ik hier ga bespreken is mijn “All Creatures” reeks, 2 grote portretten (120x100cm) in olieverf en mixed media.

The making of : All Creatures I en II :

Eerst en vooral omring ik mij met foto’s, kleurstalen (stof of papier), kant, linten en andere accessoires (takken, applicaties) die mij in een bepaalde sfeer brengen. Zo bepaal ik al in grote lijnen hoe het werk er gaat uitzien (compositie), welke uitstraling het zal hebben, en het uiteindelijke kleurenpalet.

Ik begin het werk op te zetten -onderlaag, kapstoktekening, onderschildering (grisaille)- en al gedeeltelijk aanbrengen van structuur en hang een collage van foto’s aan het doek waaruit ik het uiteindelijke portret zal ‘distilleren’.

 

Ik werk in deze fase zowel aan ‘het schilderij’ als aan ‘het beeld’, d.w.z. dat ik continu schipper tussen het uitwerken van de details (het schilderij) en het bewaken van het grote geheel (het beeld). Ik houd me nu ook niet langer vast aan de foto’s maar haal intuïtiever dingen weg of voeg zaken toe. Het werk wordt zo persoonlijker, en representatiever voor wat ik als ‘mijn wereld’ en ‘mijn figuren’ beschouw.

Ik neem geregeld afstand van het werk, fysiek maar ook in tijd – dit noem ik mijn ‘keldertijd’, ik vind dat mijn werken en ikzelf dit nodig hebben – hierna kijk ik terug met een frisse blik naar het werk en kan ik soms bepaalde dingen benoemen en aanpassen die me – weliswaar onbewust – al stoorden zonder dat ik het daadwerkelijk zag.

Mijn werken ontstaan allemaal op deze manier, heel langzaam, laag per laag.